Інжир - вирощування та догляд вдома

Інжир

Опис

Інжир (фіга, фігове дерево, смоківниця, смоква, фікус карика, Ficus carica) - субтропічний чагарник з сімейства тутових з незабутнім смаком плодів.

Інжир вважається найдавнішою культурною рослиною. Спочатку вирощуванням винної ягоди займалися в Аравії, але потім цим почали займатися в Сирії, Фінікії та Єгипті. В Америку фігове дерево потрапляє лише в кінці XVI століття.

Інжир може виростати до 12 метрів у висоту. Крона у цього дерева досить розлога і широка. Стовбур фігового дерева темно-сірого кольору. Листя смокви досить велике, яке росте на довгих черешках, воно шорстке і злегка опущене з нижньої сторони. У стеблах і листочках міститься молочний сік.

Слід зазначити, що смоковниця є дуже близьким родичем кімнатного фікуса. У кімнатних умовах він не виростає до таких великих розмірів як в природі, а досягає лише двох метрів у висоту. Плодоносять в кімнатних умовах не всі сорти, а такі як: Медовий або Білий інжир, Оглобша, Кадота, Фіолетовий сухумський, Сонячний, Далматський і Сочинський.

Інжир не вирізняється декоративністю чи бурхливим цвітінням. Процес появи плодів у цього дерева своєрідний і не супроводжується бурхливим цвітінням. Плоди з'являються в пазухах листків, поступово збільшуються при рості, змінюючи при цьому своє забарвлення з зеленого до темно-фіолетового.

Інжир невибагливий у догляді
Інжир невибагливий у догляді

Забарвлення плодів залежить від сорту культури, їх колір може коливатися між жовтим і темно-синім кольором. Найпоширеніші вважаються жовто-зелені плоди. Їх зовнішній вигляд дуже нагадує грушу, але розміри бувають різними. Інжир може бути як волоський горіх або в кілька разів більшим. Незріла смоква неїстівна. Смак у винної ягоди може бути нудотним або помірно солодким.

Інжир - невибаглива, легка у догляді, холодостійка, посухостійка рослина, яка рясно плодоносить і довго живе.

Поради по догляду

Освітлення. Для плодоносного інжира важливе гарне сонячне освітлення так як в тіні плоди не визрівають.

Температура.  Оптимальна температура в період цвітіння і плодоношення не нижче 22 і не вище 25 градусів.

У зимовий час у рослини настає період спокою, температура при цьому в приміщенні з інжиром повинна бути не вище 10 градусів тепла.

Полив. «Фігове дерево» любить помірний полив, який не допускає пересихання грунту. У зимовий період полив можна обмежити до рівня поливу через піддон. Взагалі доросла рослина може витримати велику перерву в поливах, а молода дуже чутлива до вологи, вона може загинути від її нестачі.

Пересадка.  Пересадка домашньому інжиру потрібна раз в 2-3 роки або коли коріння почне вилазити з дренажних отворів на дні горщика і над поверхнею грунту. Ще одна ознака того, що кімнатний інжир переріс свій горщик - зменшення розміру нового листя в порівнянні зі старими.

При пересадці беруть горщик, на кілька сантиметрів більший за попередній в діаметрі, і наповнюють його свіжою грунтовою сумішшю. Інжир обережно витягують з старого горщика і перевалюють в новий. Не забувайте, що інжиру в горщику будуть потрібні регулярні рясні поливи та підживлення.

Пересаджувати інжир потрібно способом перевалки
Пересаджувати інжир потрібно способом перевалки

Грунт. Приготувати грунт для посадки кімнатного фігового дерева можна самостійно, змішавши листову землю з крупним піском, невеликою кількістю золи і торфу.

На дно горщика попередньо насипати дренажний шар, заповнити пыдготовленою грунтовою сумішшю. Зверху грунт присипати шаром чистого піску.

Підживлення.  В період цвітіння та формування плодів інжиру потрібно вносити підкормки двічі в місяць. Можна використовувати як мінеральні так і органічні добрива.

Вологість повітря. Теплий душ для інжиру тільки на користь. Великі екземпляри можна просто обприскувати водою кімнатної температури.

Розмноження інжиру

Розмноження інжиру здійснює за допомогою живців. Для цього відрізаються живці, у яких є по 3-4 бруньки і поміщають в воду або вологий пісок для утворення коренів, після чого їх можна висаджувати в горщики. При такому способі розмноження, інжир дасть плоди вже через півроку.

Якщо його розмножувати насінням, то плоди можна буде побачити лише на 4-5 рік життя. Тому розмножується інжир насінням тільки в крайніх випадках.

Розмножувати кімнатний інжир можна живцями та насінням
Розмножувати кімнатний інжир можна живцями та насінням

Обрізка та формування

Обрізку інжиру, як і інших плодових культур, роблять з метою формування гармонійної відкритої крони. Ранньою весною, в кінці періоду спокою, видаляють всі пошкоджені гілки, а також ті гілки, які ростуть всередину або перехрещуються, і вкорочують занадто довгі. Влітку у дорослих дерев інжиру вкорочують нові пагони за 5-им або 6-м листом.

Восени, з пониженням температур і скороченням світлового дня, видаляють всі недозрілі плоди врожаю. Зовсім маленькі, розміром з горох, плоди інжиру восени - це Бреба. Ви можете за власним розсудом вирішувати - залишати або видаляти їх.

Які корисні властивості має інжир?

Плоди цієї рослини значно покращують стан нирок і шлунка.

Народна медицина вже давно використовує відвар з інжиру для лікування застуди, ангіни, запалення ясен і запальних процесів дихальних шляхів.

Смоківниця дуже корисна для людей, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи. Це пов'язано з калієм, який містяться в ньому. Він може зняти напругу з судин. Інжир не тільки розслабляє їх, а й розширює. Також винна ягода може зняти сильне серцебиття.

З плодів інжиру можна варити варення, яке покращує обмін речовин і процес травлення. Розбавлене водою варення з плодів інжиру можна вживати як проносне, особливо дітям.

Інжир має багато корисних властивостей, але і свої протипоказання
Інжир має багато корисних властивостей

Інжир запобігає перетворення цукру в жир. Це особливо корисно особам, що стежить за своєю вагою. У ньому дуже багато клітковини, але вона не приносить ніякої шкоди. Вона стежить за тим, щоб харчові надлишки не відкладались на фігурі.

Які протипоказання має інжир?

Незважаючи на таку величезну користь, є і досить небезпечна сторона цього продукту. Є кілька протипоказань для вживання інжиру. Категорично забороняється вживати його в їжу людям з цукровим діабетом, подагрою і гострим запальним захворюванням кишечника. Це пов'язано з клітковиною і щавлевою кислотою, що міститься в інжирі, яка деяким протипоказана.

Сушений інжир протипоказаний при панкреатиті і ожирінні, так як може призвести до загострення даних захворювань. Також важливо пам'ятати, що він має сильну проносну дію і не варто його вживати перед поїздками і нарадами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *